VESTI

Aktuelne informacije koje se tiču takmičenja i organizacije 'RESTLINS' lige.


 

RESTLINS liga

RESTLINS je skraćenica za rekreativnu stonotenisku ligu Novog Sada, koja pored rekreativnih okuplja i registrovane igrače, kako iz Novog Sada tako i iz bliže i dalje okoline. Sama liga je nastala sedamdesetih godina prošlog veka dok je danas to sve preraslo u takmičenje koje se sastoji od šest liga, sa stalnom tendencijom povećanja kako broja ekipa tako i broja samih liga. Takmičenja traju od polovine oktobra do kraja aprila. Prva i druga liga nastupaju ponedeljkom, treća i četvrta liga igraju utorkom dok se takmičenja u petoj i šestoj ligi održavaju četvrtkom. Takmičenja se odigravaju u SPC 'Vojvodina' (popularni SPENS) i to u vremenskom intervalu od 19.00 do 22.00 časova. Samo takmičenje je organizovano kao dvokružno što znači da svaka ekipa ima 22 takmičarska susreta. Pored toga svaka liga organizuje po jedan pojedinačni turnir i po jedan turnir u konkurenciji parova. Na kraju imamo i pojedinačni turnir gde zajedno igraju igrači iz prve i druge lige kao i pojedinačni turnir gde zajedno igraju igrači iz ostalih liga. Poslednji termin u svakoj sezoni je rezervisan za memorijalni turnir „Aleksandar Bata Grujić“ koji predstavlja otvoreno prvenstvo grada Novog Sada u konkurenciji veterana, što samim tim znači da pored igrača iz svih liga pravo nastupa imaju i rekreativci iz drugih gradova uz jedini uslov da igrač nije mlađi od 35 godina.


Osnivanje lige

Sedamdesetih godina prošlog veka zaživela je rekreativna stonoteniska liga grada Novog Sada. Prvi takmičarski susreti ekipa su se odigravali na popularnom „Ečegu“ (u ulici Antona Čehova), i zahvaljujući sve većoj zainteresovanosti kako radnih preduzeća tako i organizovanih grupa pojedinaca, sama liga prerasta u dva takmičenja tj, dobijamo prvu i drugu rekreativnu ligu. Godine 1981. u Novom Sadu se održalo Svetsko prvenstvo u stonom tenisu i za potrebe tok takmičenja je izgrađen SPC“Vojvodina“. Po završetku takmičenja pored profesionalnih igrača u stonoteniskoj sali počinju da igraju i rekreativci.


Proširenje lige

Godine 1983. nastaje i treća liga, a proširenje do četvrte lige odigrava se 1986. godine. Jedna od velikih prekretnica u životu ovog takmičenja zbio se 1988. godine kad je prvi put dozvoljeno da se u ovoj ligi, do tada rekreativnoj, nađu i registrovani igrači. Razlog za ovaj i ovakav potez leži u želji da se podigne kvalitet igre i kvalitet takmičenja u prvoj ligi. Godine 2001. pravo nastupa registrovanih igrača se proširuje i na drugu ligu. Takmičenje poprima formu od pet liga sa po dvanaest ekipa 2009. godine. Liga se poslednjih godina dodatno proširuje, tako da se 2012. formirala šesta, a 2015 i sedma liga.
Posetilaca ove stranice:
TOP